Рекламиране на интернет


Платени рекламиЦелта на платените реклами е вложените в тях пари да се възвърнат многократно. Това е една възможност, която винаги трябва да се прецени още в началото, тъй като много често някои си казват "с повечко време и сили, ще успея и без пари" и след това губят доста време и сили без резултат. После, в момент когато трябва да продават усилено и нямат дори време да помислят къде да рекламират ефективно, достигат пак до този вариант.

За съжаление в рекламата има нещо доста неприятно. Вие давате реални пари и често не сте на ясно дали ще получите нещо дори и за лев насреща. Това е просто така и трябва да го приемете, както приемате че никой не може да ви гарантира, че бизнесът ви ще е печеливш, че ще имате продажби и т.н. Ясно е поне, че без реклама ще сте твърдо губещи.

За да ви дадем някои насоки, които едва ли са много от тази широка област, в която може да ви се налага да мислите ежедневно и ежечасно в зависимост от типа на бизнеса ви, първо ще отбележим че рекламата по интернет не е много по-различна от тази в традиционните медии.

Платена реклама на сайт може да направите и по телевизията, вестниците, по коли и билбордове, но е установено, че много малко хора взимат химикал да запишат или запомнят даден сайт и отиват после на него. Може би проучването е правено от фирма, която има интерес от този извод - вие си преценете. Може би вашият бизнес е по-специфичен. В рекламата твърди правила няма. Добре е да мислите и по-различно от конкуренцията или - не по правила. Класирайки се някъде примерно, като най-грозен и глупав сайт за годината, може да се окажете с неочаквано висок трафик.

Фирмите предлагат да заведат посетители до сайта ви срещу заплащане грубо по две схеми. Заплащането може да е на всеки осигурен посетител, примерно по 5 или 10 стотинки, или просто на око - преценява се стойността на рекламата за ден, месец или година, в зависимост от посещаемостта на сайта където ще е рекламата ви, колко е голяма, колко още фирми има на страницата където сте и вие, ако има подреждане - на кое място сте, на първа страница ли сте, или на страница която почти никой не гледа и т.н.

При първия вид заплащане, проблем е че ако ви дадат сметка за 10 хиляди посетители, трудно може да сте сигурни в коректността. Всеки казва че посетителите са "уникални", но уникални за година ли са, за месец или за ден? Или може да се окажат и за час - броейки някого по 10 пъти. Сигурно сте виждали и рекламите за изкарване пари от в къщи, цъкайки с мишката по разни сайтове, които плащат на рекламодателя по 10ст. на уникално посещение, а на цъкащия по 2ст., и то ако събере поне по 100лева на месец, и то ако решат ... Едва ли са ви необходими такива посетители.

И тук се открива един много важен въпрос - от 100 посетителя на сайта ви, колко са имали интерес от предлаганата от вас стока и колко са излезли за една секунда. Колко от тях поне са разгледали сайта (едва тук вече идва ролята на качеството на самия сайт) и колко от тях са направили покупка.

Този въпрос трябва да си зададете ако изберете и втората форма на заплащане. Естествено всяка фирма ще се помъчи да ви убеди че има много посетители, ще ви дадат и доста привидни доказателства. Има дори малки сайтове, нечувстващи никаква отговорност, от които ще чуете невероятно високи цифри. Просто гледайте на кое място излиза сайта в търсачките, за вашите ключови думи. Сайт, който предлага популярен e-mail, интересни новини или други услуги може и да не излиза напред, но да се посещава много, защото хората просто го знаят. Използвайте собствения си усет. Помислете къде и как е сложена рекламата ви, спрямо първа страница и дали посетителите на съответния сайт биха се заинтересували и от вашия. Така например, ако продавате нещо само във Враца и за 1000 посетителя реално на dir.bg платите 3 пъти по-малко отколкото на Враца Онлайн, получавайки куп несвързани посещения на ден, рекламата на Враца Онлайн може да ви излезе 3 пъти по-евтина на купувач, тъй като почти всеки посетител ще бъде от Враца и примерно ако при 1000 посетителя от dir.bg получите един реален купувач, от Враца Онлайн може да са девет.

Примерът показва и друго. Не може да си кажете "ще дам 500лв за реклама" и да чакате бърз и лесен резултат. Просто парите ви най-вероятно ще потънат безрезултатно, ако искате да ги дадете по този лесен начин.

Препоръчваме ви да рекламирате и на няколко сайта, получавайки някаква гаранция в стохастичен смисъл от ефекта на диверсификация. Може да се предположи, че така няма да бъдете измамени или неуспели навсякъде. Или казано по-оптимистично - една от многото реклами може да ви донесе неочаквано голяма печалба.

Добре би било да имате цялостна и организирана фирмена политика за реклама както и да следите резултата от нея. Колкото и да е леко отблъскващо за потребителя, намерете начин, да узнаете откъде е научил за вас - от телевизия, вестник, познат, кой сайт на интернет и т.н. Обратната връзка е единствения и най-сигурен начин да знаете коя реклама ви носи успех и колко голям е той. След това по-лесно ще се ориентирате къде и колко пари да дадете следващия месец или година. Разработчикът на сайта ви е добре да ви направи статистика според вашия интерес и цели, която само вие да виждате, а не да тупне за една минута някой готов "counter" на първата ви страница, или да разчитате на статистиките на хостинга ви.

Не очаквайте бързи и лесни резултати и знайте че ако сте хвърлили две години труд без видим резултат и закриете сайта си, може да го направите точно преди да дочакате видимия успех.